Taylor Swift

När Taylor Swift dök upp på den amerikanska musikscenen som 17-åring fick hon ett omedelbart genombrott. I samma sekund som debutalbumet med samma namn som artisten själv släpptes hade en världsstjärna skapats – och nu, nästan ett decennium senare, har hon inte släppt platsen som en av USA:s största kvinnliga artister. Hon fortsätter att dra in enorma summor pengar och släpper ständigt nya hitlåtar. Samtidigt har hon också lyckats få fans i nya läger tack vare sin vilja att experimentera med nya musikstilar och oväntade samarbeten. Det har gjort att kritiker har kallat henne för en nyskapare i sin genre.

 

Taylor Swift växte upp i en medelklassfamilj i Pennsylvania i USA och hennes musikaliska influenser kom bland annat från hennes farmor som är operasångerska. Hennes egen musikstil skiljer sig dock mycket åt från operan. Swift inledde som en countrysångerska, vilket gjorde att hon tidigt flyttade till countryns huvudstad – Nashville. Där fick hon tillfälle att jobba med de bästa musikerna i branschen och utveckla sin uppenbara talang. När debutalbumet släpptes 2006 hade hon alltså redan hunnit knyta kontakter med framstående människor och hennes rykte hade börjat sprida sig bland kollegor.Taylor Swift 1

 

I början av sin karriär använde sig Taylor Swift av Liz Rose som partner i sångskrivandet. Tillsammans skrev de hits som White Horse och You Belong With Me och det ledde till att de båda vann fina musikpriser. På senare tid har Taylor Swift valt att testa nya vägar och därför vänt sig till producenten och låtskrivaren Max Martin. Svensken har under 20 års tid varit en maktfaktor inom musikindustrin och han har totalt skrivit 20 låtar som toppat de amerikanska topplistorna. Tillsammans med Taylor Swift producerade han bland annat albumet 1989 som hittills är ett av Swifts mest säljande album.

 

Swift har bland annat prisats för sin tonsäkra röst och sin förmåga att spela flera instrument. Hon har ofta med sig en gitarr på scenen och hennes liveframträdanden får i regel höga betyg av recensenterna. Det gör att hennes världsturnéer, som hon regelbundet ger sig ut på, lockar till fulla hus – eller arenor – överallt. Hon har också besökt Stockholm för att ge bejublade spelningar. Om du vill höra så bra som möjligt på en av hennes konserter kan hörapparater i Stockholm vara en lösning.

 
gazeti