Sommarplågor

En sommarplåga är en musikhit som karakteriseras av att den spelas om och om igen särskilt under sommarmånaderma.

Vanligtvis lanseras en sommarhit redan under våren. Den når så ökad popularitet under sommaren. Mot slutet av sommaren minskar dess popularitet då de flesta har hört låten till leda. det om lättsam, exempelvis har latinopop varit ganska vanligt (Bailando, La copa de la vida, Macarena)[källa behövs].

Genren är lättsam pop, disco eller schlager ofta med oförargliga texter. De flesta låtarna har ett sommartema exempelvis Sommartider med Gyllene Tider. Kännetecknande är att musiken är lättsam och ”catchie”, de fastnar i lyssnarens hjärna, antingen man vill eller ej. De är extremt lätta att nynna på. Många gånger händer det att en populär låt från Eurovision Song Contest blir en sommarhit över hela Europa.

Den intresserade kan läsa mer om sommarplågor på sajten sommaplågan.nu

 

Markus Larsson korade sommarplågan 2014
Markus Larsson anser att man känner som en idiot då man hört sommarplågor spelas om och om igen i olika medier. Sarkastiskt omtalar han sommarplågorna som en ”underbar svensk tradition”. Markus Larsson är Aftonbladets musikrecensent, och i den här videon ser du vilken låt han korade till årets sommarplåga 2014.

 

Schmackeboom – årets sommarplåga 2014
Enligt en artikel i Sydsvenskan var det den franske kocken Tacfarinas Yamoun som slog igenom stort med sommarplågan “Schmackeboom (Vill du knulla med mig)”. Däri var de eniga med Markus Larsson, Aftonbladet.

Skivbolaget Warner Music har skrivit kontrakt med den musikaliske kocken under artistnamnet Le Tac.Sommarplågor 1

 

Sommarplågan under 2014 enligt Spotify
I en artikel i DN framkommer det att sommarplågan enligt musiktjänsten Spotify var låten  ”Din soldat” med Albin. Efter sommaren 2014 gjorde Spotify även en sammanställning över sommarens virala topplista. I den ingår delningar i sociala medier.

 

Den som önskar slippa bli drabbad av tidigare och kommande sommarplågor bör således undvika att lyssna på radio, hålla sig ifrån sociala medier som You Tube och andra typer av media.

 
gazeti