RIX FM

RIX FM är en kommersiell radiokanal (egentligen ett nätverk av radiokanaler) som sänds i mer än 21 olika koncessionsområden i Sverige. Bakom nätverket står MTG Radio, som i sin tur ingår i MTG (Modern Times Group). Totalt har nätverket runt en miljon lyssnare varje dag. Kanske beror dess popularitet på att kanalen fokuserar på att spela ny musik och stora hitlåtar.

RIX FM började sända redan 1993, men gjorde det då under namnet Radio Rix. Sedan starten 1993 har Radio Rix, senare RIX FM, stadigt utökat sin omfattning genom en rad sammanslagningar och övertaganden. År 1996 gick man till exempel ihop med vad som då hette Z-Radio, och 2004 gjordes en stor expandering då man började sända på radiokanalen NRJ:s gamla frekvenser i Blekinge, Dalarna, Gotland, Bohuslän, Småland, Öland, Skövde, Södertälje och Uppsala. Bara ett år senare tog man också över Radio Matchs dåvarande frekvenser i Östergötland, och i samband med det kunde man lyssna på RIX FM i alla län i hela Sverige. Sedan deras nästan dominerande position på radiofrekvenserna har dock RIX FM blivit otillgängligt på vissa platser i Sverige utanför storstäderna. Detta sedan NRJ år 2013 bytte samarbetspartner, och därmed ersatte RIX FM på dessa platser.398px-Velvet_@_Rix_FM_Festival_2009_01

RIX FM har också tagit sig in i tv-rutan, då de år 2008 började sända sitt morgonprogram, RIX Morronzoo, i TV6. Programmet sändes i en säsong på tv-kanalen, innan det lades ned. År 2012 plockades det dock upp igen av TV3.

RIX FM är en populär kanal bland hemmafixare, då den kan stå och skvala i bakgrunden medan de arbetar. Om du inte är så händig att du fixar saker hemma själv, utan föredrar att anlita hantverkare, hittar du till exempel målare i Stockholm på Vimalar.se. Då kan du dock inte bestämma vilken radiokanal som kommer spelas.

RIX FM fortsätter att expandera och hitta nya sätt att etablera sig på marknaden. Sedan år 2000 hålls till exempel varje sommar RIX FM Festival, då kanalen turnerar runt Sverige med en musikfestival med gratis inträde. Med sig har de några av de artister som spelats mycket i kanalen, vilket har varit allt från stora namn som Lady Gaga och Rihanna till mer lokala artister som Yohio och Molly Sandén.

 
gazeti