Psy och Gangnam Style

Artisten Psy gav ut sitt första album i Sydkorea redan 2001, och har varit en stor artist i landet sedan dess. Han blev dock känd för hela världen år 2012, då han släppte sin singel ”Gangnam Style”, som snabbt blev den mest sedda videon på Youtube. Numera har Psy med andra ord fans både i Korea och i västvärlden. Om du är ett fan av Psy, och vill visa det, kan du enkelt beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com. I början av år 2015 hade Psys musikvideo till ”Gangnam Style” uppnått drygt 2,2 miljarder visningar, och den är än idag den mest sedda videon på Youtube någonsin. Detta blev början på Psys internationella karriär, då även hans nästa singel, ”Gentlemen” blev en stor hit över hela världen. Den är idag den tionde mest sedda videon på Youtube någonsin. Psy har också samarbetat med andra internationella artister, som Snoop Dogg, sedan hans internationella genombrott. Hans världsomspännande räckvidd gjorde att FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte sin önskan att samarbeta med artisten, då de träffades i FN:s högkvarter.PSY_EMTV_logo_27_(8198008711)

Psys verkliga namn är Park Jae-Sang, och han föddes 1977 i Gangnam-distriktet i Seoul. Som artist har Psy blivit känd för sina humoristiska musikvideor och låttexter, och humorn var något han hade redan under skolåren. Lärare minns honom som ett störande moment i klassrummet, och Psy själv tyckte inte om skolan, men han fick sina klasskamrater att skratta. Hans intresse för musik väcktes då han såg ett inslag med Queen i ett tv-program som introducerade västerländsk musik. Inslaget visade bilder från en konsert då Queen framförde ”Bohemian Rhapsody”, och det var dessa bilder som fick Psy att slå in på banan som artist.

Detta fick till följd att han, istället för att studera företagsadministration vid Boston universitet som var planerat (för att senare ta över sin fars företag), köpte instrument och inspelningsverktyg för de pengar han skulle ha använt till terminsavgifter. Han studerade därefter musik vid Berklee College of Music, men flyttade hem till Korea utan att ha tagit examen för att påbörja sin karriär som sångare. Och som historien har utvisat var det rätt val.

 
gazeti