Max Martin

"Hollywood, California, USA - February 5, 2013: Hollywood Walk Of Fame Britney Spears achievement in the entertainment industry star."

Max Martin är en gigant inom den internationella musikindustrin. Denna man, som är lite av en doldis, heter egentligen Karl Martin Sandberg och föddes den 26 februari 1971 i Sånga församling i Stockholm. I februari i år fick han det prestigefyllda Polarpriset av den svenska kungen vid galan som hölls till Martins ära. Denna svenska låtskrivare och producent har haft hela 58 låtar på den amerikanska Billboardslistans topp tio. Bland välkända artister som han har skrivit och producerat för finns bland andra Britney Spears, Backstreet boys, Justin Bieber och Ariana Grande.

Hur allt började

Martin hoppade av gymnasieskolan för att kunna satsa helhjärtat på musiken. Han var då själv medlem i ett band som kallade sig för It´s alive och dessa signades av Dennis-Pop på Cheironstudion. Dennis-Pop och Martin började samarbeta och skrev låtar till andra artister fram till 1998 då Dennis-Pop avled. Martin övertog då driften av Cheironstudion och höll igång den fram till 2000, då han istället startade sitt eget bolag Maratone. Max Martin är den mest framgångsrika låtskrivaren och producenten genom hela musikhistorien tack vare alla hans Billboardslåtar och inte minst för sina 20 Billboardsettor. Läs väldigt gärna den intressanta artikeln Så skapar vi 100 nya Youtube-stjärnor i Max Martin-klass, kanske kan du bli vår stora nästa musikexport?

 

 
gazeti