Julhits

Vid juletid spelas stämningsfyllda, både klassiska och yngre, julsånger om och om igen. Det var en sanning med modifikation. Redan i oktober månad startar en del med julprydnader och julmusik. Ur led är tiden i världen.

Att det finns julhits, klassiker från förr som är lika aktuella år från år känner de flesta till. Fast vilken låt är alla tiders mest inspelade julsång?

 

Tidernas mest inspelade jullåt
Enligt en undersökning tidningen Times gjort framkommer att den mest inspelade låten är psalmen ”Stilla natt”. För att finna svaret gjorde Times en sökning hos den amerikanska upphovsrättsorganisationen U.S. Copyright Office. Sökningen gällde vilka melodier som har spelats in flest gånger sedan digitaliseringen av registreringar startade år 1978.Julhits 2

 

Andra populära jullåtar
I svenskens hjärta bor låten ”Mer jul” av Tomas Adolphson och Anders Falk. Under år 2013 spelades ”Last Christmas” med brittiska Wham mest på Spotify och då räknas det världen över. Bland många andra traditionella och stämningshöjande julsånger finner vi “O helga natt”, ”Mitt vinterland”, ”Let it snow, Let it snow, Let it snow”, ”Jingle bells” och ”Have Yourself a Merry Little Christmas”.

 

Alternativa jullåtar
För den som tröttnat på de klassiska jullåtarna och skyr dem som pesten finns det alternativa julsånger som ”Det är inte snön som faller” av Anders F. Rönnblom, Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight) med The Ramones och Grandaddy, Alan Parsons in a Winter Wonderland.

 

Finnegans Hell
Ett av de senaste tillskotten bland möjliga julhits står Finnegans Hell för. Låten från 2013 har beskrivits som både socialrealistisk och provokativ heter ”Drunken Christmas”. Vanligtvis spelar Finnegans Hell ett slags Celtic punk.

 

Julsånger i massor
På sajten julsånger.se hittar den intresserade mängder av stämningsfulla låtar med julen som tema. Julen är även den tid på året som lämpar sig för läsningen av en god bok, kanske i form av e-böcker.

 
gazeti