J-pop

J-pop är en förkortning av ”japansk pop”, och är en musikstil som blev populär i Japan på 1990-talet. Den har också behållit sin popularitet sedan dess. Dessutom har j-pop med hjälp av internet kunna t sprida sig till resten av världen, och fans av genren hittar man numera världen över.

Uttrycket j-pop har sitt ursprung på en radiokanal, J-Wave, som använde termen för att beteckna just japansk pop. Sedan dess har termen dock kommit att omfatta även exempelvis rock, rap och soul från Japan. J-popen som musik har dock funnits längre än så: genrens rötter kan spåras tillbaka till den tidiga jazzmusiken, som introducerade nya instrument i den japanska popmusiken som tidigare endast hade använts i marschmusik. Även influenser från country och blues, genrer som kom från de amerikanska soldater som stannade kvar i Japan efter andra världskriget, påverkade j-popen.

De största influenserna kom dock från den amerikanska rock’n’rollen på 1960-talet. Band som The Beatles och The Beach Boys inspirerade japanska rockgrupper att kombinera rock med traditionell japansk musik. Detta var i början av 1970-talet. I slutet av samma årtionde kom nya strömningar som tog genren i nya riktningar: vissa grupper började experimentera med elektronisk syntpop och poprock.

J-popen blev till slut så populär att den på 1990-talet ersatte kayokyokuns roll på den japanska musikscenen. Kayokyoku var den term som användes för att benämna japansk popmusik från 1920-talet till 1980-talet.MTV_VMAJ_2014_Glay

Ett av de mest framgångsrika banden inom j-pop är Glay, ett j-rockband från Hokkaido som är ett av de genom historien bäst säljande banden i Japan. Sammanlagt hade bandet 2010 sålt ungefär 37,5 miljoner album i landet. Namnet ”Glay” är en medveten felstavning av färgen grå, ”gray” på engelska. Enligt bandet symboliserar färgen den typ av musik de vill skapa: en blandning av rock (svart) och pop (vitt).

På senare år har allt fler idolgrupper uppstått i Japan, med ett massivt antal följare. Detta fenomen kallas ibland i Japan för ”idolkriget”. Några av de mest populära grupperna är AKB48, Arashi och Kanjani Eight.

Om du vill besöka j-popens hemland kan den högteknologiska och moderna staden Tokyo vara ett bra ställe att börja. Om du behöver hjälp med att hitta ett passande hotell i den massiva staden kan du besöka Hotelltokyo.se.

 
gazeti