Det svenska musikundrets recept

Har du funderat på vad det är som gör en populär låt till en hit? Är det artisten, texten eller själva musiken – eller en blandning av det? Många faktorer spelar säkerligen in i huruvida en låt blir en hit eller inte, men en sak är säker: människorna bakom hitten är många gånger betydligt fler än artisten eller bandet själv. Sverige har skapat sig ett gott namn inom musikbranschen på grund av våra duktiga låtskrivare och producenter. Max Martin, Denniz Pop och Redone är till exempel bara tre stora namn inom området.

Max Martins hitmaskin

Stora delar av dagens populärmusik och hits byggs upp av en många människor. Producent och låtskrivare är inte alltid desamma, och dessutom använder sig många av så kallade topliners, som sätter lite extra krydda på en låt genom en specifik melodi, hook eller något annat som sticker ut. Det här kan du till exempel läsa om i boken “Så bygger de hits – beat för beat”. Bland våra svenska musikproducenter och låtskrivare finner vi främst Max Martin. Han har bland annat skrivit låtar till Backstreet Boys, Britney Spears och Justin Bieber. Faktum är också att han är en av förlagorna till det som boken kallar för “dagens hitindustri”.

Sverige i framkant inom musik

Max Martins hitstrategi har idag tagits efter av många runtom i världen – allt för att skriva den där perfekta hitlåten och tjäna pengar. Att Sverige är ett av de länder som ligger i framkant vad gäller musik och hits är det ingen fråga om. Här har vi producenter och låtskrivare som, förutom Max Martin, Andreas Carlsson och Redone. Vi har också en rad band som har lyckats slå igenom i utlandet, däribland ABBA, Ace of Base, The Cardigans, The Hives, Robyn och nu senast Zara Larsson. Det är med andra ord inte mer än rätt att Sverige ibland beskrivs som ett musikunder.

 
gazeti